Bu yazımızda sizinle Davranışsal Finans ifadesini açıklamak istiyoruz. Davranış tamamen duygular, kişilikler, psikoloji ve sosyoloji ile ilgilidir. Finans ise tamamen sayılar, denklemler, istatistikler ve bilançolar ile ilgilidir. Standart finansın en yaygın varsayımı, insanların “rasyonel” olduğudur. Bu, insanların herhangi bir durumun artılarını ve eksilerini analiz ettikleri ve ardından kendileri için en iyi olanı seçtikleri anlamına gelir. Ama kritik soru şu, rasyonel miyiz?
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde birçok insan yatırım yapmaya başladı. Bu yatırım kararlarının çoğu araştırma ve mantığa dayalı olsa da, bazı kararlar sizin ruh halinizin veya içgüdünüzün bir sonucudur. Ve büyük olasılıkla bunun arkasında herhangi bir mantık olmayabilir. Buna ne dendiğini biliyor musunuz? Ya da neden insanlar bu tür kararları alıyor? İşe davranışsal finans’ın cevabını aradığı konu bu
Temel anlamıyla ifade etmek gerekirse;
Basit bir ifadeyle, Davranışsal Finans:
Psikoloji + Finans
Davranışsal ekonomi teorisi şunu belirtir:
- Piyasalar verimsiz.
- İnsanlar mantıksızdır.
Pekala, kendinize bir soru soruyor olabilirsiniz, neden bu mantıksız kararları veriyoruz? Bu kararlar kalbinizin işlevleridir.
Davranışsal finans, zihnimizin bir parçası olduğunu ve kalbimizin seçim veya karar vermenin başka bir parçası olduğunu anlamamıza yardımcı olur.
Davranışsal finansın kökeni 1990’lara kadar uzanabilir. Daniel Kahneman, Amos Tversky ile birlikte temel davranışsal finans teorilerini geliştirdi ve 2002 yılında da Nobel ödülünü aldılar.
Geleneksel Finans ve Davranışsal Finans
Standart finans teorileri ile davranışsal finans teorileri arasındaki farkı belirleyebileceğimiz çeşitli kriterler vardır.
Böyle bir özellik Risktir; Standart finans teorisi, riski, riskin ölçülebileceği nesnel bir terim olarak kabul eder. Risk beta olarak hesaplanabilir veya risk standart sapmadan hesaplanabilir.
Ancak davranışsal finans teorileri, riskin öznel olduğunu söyler. Bir kişi, başka bir kişiden farklı düzeyde risk alma kapasitesine sahip olabilir ve nesnel olarak ölçülemez. Ayrıca, Geri Dönüş ile ilgili iki teoride farklılıklar vardır.
Standart finans, risk ve getiri arasında doğrusal bir ilişki olduğunu varsayar; yani risk artarsa getiri de artacaktır ancak davranışsal finans, algılanan risk ile algılanan getiri arasında ters bir ilişki olduğunu söyler. Burada gerçek risk ve gerçek getiri hakkında konuşmuyoruz çünkü bu kişisel bir risktir. Böylece risk algılanır ve geri dönüş de algılanır.
Davranışa dayanarak, standart finans teorileri karar vericinin rasyonel olduğunu söyler. Buna karşılık, davranışsal finans teorisi, insanların irrasyonel olduğunu ve tüm kararları irrasyonellik temelinde alacağını belirtir.
Standart finans, kararların tutarlılığına bağlı olarak, kararların tutarlı olduğunu varsayar; yani karar vericinin davranışı da sabittir. Yani 2 + 2 = 4 (Her Zaman).
Ancak davranışsal finans, kararın tutarsız olacağını, çünkü bu kararı etkileyen birkaç faktör olduğunu savunur. Yani, o belirli insanın kişiliği veya o kişinin belirli durumlara karşı tutumu, kararını etkileyecektir.
Sentiment algo ve borsa konulu yazımız ilginizi çekebilir.
Instagram sayfamızdan önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.