Kripto para dediğimizde aklınıza neler geliyor? Kripto paralar size göre sadece bir dijital varlık mıdır? Kripto paraların altında nasıl bir teknoloji vardır? Kripto paralar kendilerine göre bir sisteme sahip midir? Blockchain tüm bu sistemlerin neresindedir? Tüm bu sorulara yazımızda yanıtlayacağız.

Dünya, para birimleri bakımından 2010 öncesi ve sonrası olarak devrim yaşadı. Devletler, 2010 öncesinde geleneksel paralarla hakimiyet sürdü. Merkez bankaları kafalarına estiği zaman para bastı. Karşılığı olmadan basılan dolara bile insanlar şahit oldu. Ancak 2010 senesinden sonra birileri bu duruma dur dedi. Piyasa yeni bir kavramla tanıştı: Kripto para…

2010 yılında ortaya çıkan kripto para birimleri büyük sükse yaptı. Merkeze bağlı olmaması ve herhangi bir kontrol mekanizması bulunmaması herkesin ilgisini çekti. Hükümet ve bankalar ise endişeli gözlerle tüm gelişmeleri yakında takip etti. Günümüze geldiğimizde ise halen kripto paralar varlıklarını sürdürüyor.

Kripto paralarla ilgili en çok merak edilen konulardan biri de nasıl bir sisteme sahip oldukları. Sıradan bir düzen yerine gelen kripto paralar çağın yeni teknolojisini kullanıyor. Kripto para dediğimizde aklımıza gelen blockchain, para birimleriyle birlikte ünlendi. Hemen hemen her para biriminin alt yapısında yer alan blockchain teknolojisi de ses getirdi. Blockchain teknolojisi, kripto paralar kadar ses getiren bir platform oldu. Her alanda kullanılıyor olması sistemi daha da eşsiz kıldı.

Blockchain Nedir?

Blockchain, blok zinciri anlamına gelmektedir. Sistem adından da anlaşılacağı üzere bloklar üzerinden yürütülmektedir. İnternet üzerinde online olarak kayır altına alınan bir defterdir. Geleneksel pazarda yer alan kayıt defterlerinin dijital halidir. Blok zinciri sayesinde istenilen her şeyi kontrol ve takip edebilirsiniz. Sadece bu da değil tamamen şeffaf ve açık olduğu için herkes ulaşabilir. Spordan sanata, sağlıktan ulaşıma her sektörde blockchain teknolojisi kullanılabilir.

Blok zinciri, birbirine bağlanan, şeffaf ve güvenli blok sistemlerinin bir arada tutulduğu, sürekli kendini yenileyen ve büyüyen bir kayıt listesi olarak bilinmektedir. Bloklar üzerinde yapılan her işlemin kayıt altına alındığı ve her kayıt işleminden sonra listenin büyüdüğü okyanus deryası şeklinde de tanımlayabiliriz. Kısacası, bakkallardaki borçlu defterine kayıt gibi. Yani herkesin yaptığı tüm işlemler nasıl borçlu defterine kayıt ediliyorsa, aynı işlemler dijital ortamda yapılmaktadır. Ancak burada sistem biraz daha farklı çalışmaktadır. Nasıl mı? Şimdi çalışma prensibine göz atalım.

Blockchain Teknolojisini Çalışma Prensibi

Blockchain teknolojisi genellikle kripto para birimleri ile birlikte anılmaktadır. Aslında blok zinciri her sistem içi uygulanabilir. Her ortamda çalışma yetisi bulunmaktadır. İster merkezi ister merkeziyetsiz bir sistem olsun blockchain kusursuz bir şekilde çalışır. Genel hatlarıyla blok zincirinin çalışma prensibi şu şekildedir;

Bilgisayar üzerinde bir kayıt listesi oluşur. Bu kayıt listesi başları tarafından da denetlenir. Oluşturulan kayıt listesi iki farklı bilgisayarda kopyası bulunur. Bunun gibi yüzlerce kayıt sistemi bulunabilir. Bir başkası işlem yapmak istediğinde kayıt listesi üzerinde bulunan dosya için onay alınması gerekir. İki farklı bilgisayar üzerinden gelen onay sonrasında 3. kişi işlem yapabilme hakkına sahip olur. Tüm herkes sistem içinde dosyanın alındığını ya da değiştirildiğini onaylaması gerekmektedir. Onay verildikten sonra kayıt listesine yeniden güncellenerek veri halinde saklanır.

Blok Zinciri Hakkında Daha Fazlası

Blockchain teknolojisi yukarıda anlattığımız şekliyle bir düzene sahiptir. Ve her şey başta da söylediğimiz gibi şeffaftır. Son derece güvenilir ve hacklenmesi neredeyse imkansızdır. Bir yazılımın tüm bilgisayarları ele geçirmesiyle ancak hackleme işlemi mümkün olur.

Blok zinciri daha eski bir tahin sahip olsa da 2009 yılından sonra konuşulmaya başlanmıştır. Kripto paralarla birlikte yeniden blockchain teknolojisi konuşulmaya başlanmıştır. Yazının en başında belirttiğimiz soruların kısaca cevabı; blockchain kripto paraların tüm sistemi olabileceğini söyleyebiliriz. Sağladığı altyapı sayesinde önemli başarıla imza atan bir teknolojidir. Aynı zamanda bir alanda değil pek çok sektörde kullanılmaktadır.